Galeria

DORMIR I SOMIAR, GARANTIA DE SALUT MENTAL

Durant el dia ens passen coses i durant la nit les guardem, aquest és un més dels perfectes  mecanismes naturals que tenim les persones  per assimilar i donar la dimensió adequada a cadascuna de les coses que ens passen.

Hi ha una dita que explica això i que diu: “Vés a dormir i demà ho veuràs d’una altra manera”. De fet el que passa mentre dormim i somiem és com descarregar d’emocions els fets del dia.

Tots els fets del dia passen pel sedàs dels somnis, sobretot els que porten molta carga emocional. Segurament tots podem recordar alguna situació que ens hagi resultat difícil de suportar, una baralla amb un amic o un familiar, un comiat difícil, una por per algun error comés a la feina, etc. Aquests són fets negatius, però passa de la mateixa manera amb situacions positives. Per exemple, l’eufòria que porta a les persones a gastar desmesuradament per una intuïció que han tingut o perquè els ha tocat la loteria, o la necessitat de tenir conductes arriscades pensant que a ells no els hi ha de passar res. En aquestes conductes, es genera un  problema  per l’excés d’emoció i no  pel caràcter negatiu o positiu d’aquesta.

Mentre això passa, les persones intentem a través del raonament controlar les nostres emocions i convertir la situació en alguna cosa tolerable, però en el moment que anem a dormir el raonament ja no hi és, està dormint i les emocions manen.

Tant si ho recordem com si no, cada dia somiem forces vegades, i en aquests somnis elaborem aquelles situacions carregades emocionalment, i també les que ens han semblat poc importants. Molts cops totes barrejades, apareixen detalls d’una escena d’avui amb els d’una de fa anys, o unes de l’escola amb unes de casa. Tot plegat és encara difícil de desxifrar, però hi ha somnis molt significatius, fins i tot per qui no ha estat mai interessat en el tema.

Us ha passat alguna vegada que després d’una discussió amb algú important per vosaltres  heu somniat que li donàveu una bufetada?, o potser heu somniat que aquella persona moria? Segurament que sí i us heu llevat sobresaltats sentint-vos culpables per haver estat capaços de “fer” en somnis una bestiesa així. Us ha passat potser també, que després d’una molt bona noticia, somieu que esteu volant com un ocell?  Llavors us lleveu entusiasmats perquè el somni era agradable, però pensant en quina classe de bestieses són aquestes de volar com els ocells. Nosaltres no fem res de tot això durant el dia perquè el raonament i l’emoció es mantenen activats a l’hora, però en el moment que la raó es posa a dormir les emocions poden fer coses impensables.

Quan ens llevem l’endemà les coses ja són diferents, més neutres, més tranquil·les, més tolerables. L’emoció s’ha esvaït, si no tota, si una part important. Els fets es veuen amb una certa distància i les decisions que prenem també són més assenyades.

Si  per qualsevol circumstància no podem dormir, l’endemà, aparentment només estem irritables i ens costa concentrar-nos, però sense saber-ho també tindrem algunes experiències sense elaborar que faran que les nostres emocions estiguin a flor de pell.

El fet que aquesta situació s’allargui i, no dormir adequadament, es converteixi en una situació freqüent, farà que quedin moltes situacions internes sense resoldre, és a dir no passaran a la memòria i per tant al passat i a la nostra biografia. A més a més hem d’afegir el cansament i l’angoixa que produeix no poder dormir.  Tot plegat una situació complicada que ens fa entrar en un espiral d’irritabilitat que ens fa vulnerables a l’ansietat, la  depressió, i altres trastorns tant mentals com físics.

Com fem doncs per poder dormir adequadament? El més important és saber per què no dormim. Si hi ha un factor extern que podem resoldre no el deixarem per demà, un bon matalàs, una rutina adequada, no fer esport en el moment just abans d’anar a dormir, aquests potser són els factors més fàcils de resoldre perquè depenen només de nosaltres. Els més difícils són els que no podem controlar tot sols, com ara un excés de  feina, la cura d’una persona malalta, una situació familiar conflictiva, estrès, etc. En aquests casos podem pensar en adquirir les estratègies que ens fan falta, com ara tècniques de relaxació o de respiració centrada, o be comptar amb l’ajuda d’algú, o consultar el nostre metge si cal.

Prendre una medicació per dormir no ens ha de fer por si és que la necessitem, però tampoc hem de caure en l’error de pensar que aquesta pastilla ens farà dormir i a més a més ens resoldrà els problemes de la vida diària que ens provoquen insomni. No l’hauríem de  prendre sense qüestionar-nos de quan en quan, si potser ja no ens cal o si a l’hora hem d’anar resolent les circumstàncies externes que afavoriran tornar a dormir de forma natural.

Les persones que prenen aquestes medicacions saben que dormen bé, però que no somnien d’igual manera que abans, en general la medicació per dormir interfereix en la capacitat de somniar, i tot i que ens permet dormir i,  per tant, anar més descansats i sense angoixa, fets tots dos molt importants,  no hem d’oblidar que somiar  és el que ens permet  descarregar-nos de les emocions i  assolir nous  aprenentatges.

Un ambient relaxant a última hora del dia, un vas de llet calenta o una infusió, un bany, deixar les tasques de demà apuntades en un paper, i tot un munt de costums personals que sabem que a nosaltres ens relaxen,  són algunes de les moltes coses que afavoreixen el dormir, són les que hem de convertir en una rutina i valorar-les molt.  Ah! Heu provat alguna vegada, quan no podeu dormir, de llegir amb molta atenció un llibre sobre un tema que a vosaltres us sembla molt i molt i molt avorrit?

5 responses to “DORMIR I SOMIAR, GARANTIA DE SALUT MENTAL