Galeria

SUPERACIÓ

Tot i que moltes vegades no ens ho sembli totes les experiències tenen un costat  negatiu i un de positiu. Aquests dos pols tenen a veure amb el judici que fem de la nostra actitud, de la percepció de la nostra capacitat per fer front a les circumstàncies adverses.

La part negativa de l’experiència ens connecta amb la visió negativa de la nostra actitud, el que pensem que no estem fent bé, el que creiem que no som capaços d’afrontar. D’aquesta percepció aparentment negativa podem aprendre moltes coses de nosaltres mateixos, autoavaluar-nos, conèixer els nostres límits, replantejar-nos si necessitem reforçar algun aspecte personal, per tant segur que podem aprendre alguna cosa pel futur. Un cop fet aquest anàlisis i l’aprenentatge corresponent hem d’anar més enllà i no caure a la trampa de pensar que això és tot. Hem de treballar amb constància per fer emergir la part positiva que és la que hi ha a l’altre pol, fixant-nos en allò que som capaços de fer malgrat l’adversitat del moment, allò que fa possible justament superar els nostres propis límits, aquells que creiem inamovibles i veure’ns com persones que sempre ens podem superar.

Els nostres límits es poden moure, ampliar i excedir, i la manera de fer-ho sempre és a partir d’experiències que posen aquests límits en joc, situacions difícils que ens col·loquen en aquella zona de suficient desconfort com per fer-nos moure d’una manera en que no estem acostumats.

Posem per exemple una operació quirúrgica i la seva posterior recuperació, hi hauran moments crítics en els que se sent dolor, incertesa, tristesa, falta de forces, decaïment, tot això fa pensar que un és dèbil i incapaç, alhora aquestes mateixes circumstàncies fan que estiguem incòmodes i comencem a pensar què podem fer perquè això canvii, els límits que crèiem tenir per resistir es comencen a ampliar buscant alleujament allà on no sembla haver-n’hi, posant la capacitat de superació en marxa, forçant la voluntat i la perseverança. Aquestes accions són les que hem de valorar perquè són la part positiva de qui som.

Mirar aquests dos aspectes contraposats, farà que el record de com hem superat la situació sigui positiu.

Els reptes que se’ns plantegen en les experiències difícils són els que fan que ens puguem superar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.