Galeria

FÒBIA A UN MATEIX

fobia

Sabeu què és una fòbia? Segurament la resposta és que sí que ho sabeu i la majoria diria que és tenir una por molt intensa a una cosa o persona. Però fòbia també pot ser un fort sentiment d’odi o rebuig cap a alguna cosa o persona.

La majoria de nosaltres podríem descriure fòbies vàries que coneixem que tenen els que ens envolten o potser nosaltres mateixos: fòbia a les aranyes, a l’ascensor, a parlar en públic, però potser no heu pensat mai que també existeix la possibilitat d’experimentar fòbia per a un mateix.

I per quin motiu una persona podria tenir fòbia de si mateixa? Doncs perquè té conductes, aficions, o addiccions que voldria no fer i sent culpabilitat per fer-les i per no poder-les controlar, fins al punt d’arribar a generar una fòbia cap a ella mateixa.

Posem per exemple una persona que menja en excés i com a conseqüència va augmentant de pes fins a tenir un físic que no li agrada. Aquesta persona veiem que intenta el control, es frena de menjar en algunes ocasions, però en la majoria sucumbeix, tot seguit es culpabilitza, i la culpa fa que ho torni a intentar però també fa que augmenti l’ansietat que farà que torni a caure, i així continuadament, perpetuant un cercle embogidor sense sortida. La persona comença a odiar-se, a odiar el seu cos i a odiar la seva falta de control. En definitiva acabarà odiant, segurament sense saber-ho, a una part d’ella mateixa que no pot aconseguir allò que s’ha proposat, la que no és capaç de menjar correctament.

No és fàcil adonar-se que un odia a una part de si mateix, però si no atenem aquesta fòbia, és clar que el cercle no es pot deixar de repetir, perquè el mateix odi genera l’ansietat suficient per fer-lo rodar infinitament.

Aprendre a canviar odi per estima no és fàcil, però un cop en tenim consciència sí que és possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.