Galeria

LES NOVES TECNOLOGIES I LA MIRADA

Les noves tecnologies ens permeten una fàcil i ràpida comunicació, tothom té més amics que mai, però les noves tecnologies no són suficients per fer que totes aquestes relacions siguin més sòlides. Les relacions pares-fills i també les d’amics no semblen beneficiar-se tant com podríem esperar d’aquestes noves formes de comunicació.

Si som una mica crítics, ens preguntarem com pot ser que parlem més que mai amb una gran quantitat de gent, però ens sentim més sols i poc cohesionats que mai.

Amb l’excés d’ús de les noves tecnologies hem perdut el poder de la mirada i de l’escolta per expressar i per percebre. I la comunicació sense mirada ni escolta és del tot incompleta.

El primer avenç ha sigut passar de la trobada a la trucada, perdent el contacte físic i la mirada però conservant l’escolta, i tot seguit, hem passat de la trucada a la missatgeria escrita que ens porta a perdre també l’escolta. Hem intentat expressar emocions amb emoticones i altres estratègies, però és insuficient per saber què senten els altres alhora que sàpiguen què sentim nosaltres d’una forma genuïna, immediata, instintiva i això fa que sigui més difícil regular-nos emocionalment, és a dir, sentir-nos consolats, acompanyats, compadits, alegrats, encoratjats, motivats amb la intensitat necessària per sentir-nos en companyia.

La importància de la mirada em queda encara més confirmada, si això és possible, quan al veure un documental de construcció de robots socials, els investigadors expliquen que un dels aspectes més importants perquè aquests puguin interactuar amb nosaltres, o millor dit nosaltres puguem interactuar amb ells, perquè ells no en tenen de problemes per relacionar-se amb humans, és que ens mirin.

Els investigadors s’han adonat que si els robots miren els objectes que els humans els hi donen o miren a aquests humans quan parlen aquests senten empatia automàticament i deixen de veure el robot com una màquina i comencen a pensar en el robot com algú que està a casa esperant-los. Adquireixen una qualitat intrínsecament humana.

Així doncs potser que ens esforcem en no perdre-la nosaltres.

2 responses to “LES NOVES TECNOLOGIES I LA MIRADA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.